A fügekaktusz attól olyan különleges, hogy rostjai megkötik az elfogyasztott zsírok, olajok és cukrok nagy részét, így azok ellenállnak a zsírbontó enzimek hatásának, és nem rakódnak le feleslegként. A megkötött anyagok gélszerű állapotban, természetes úton ürülnek ki a szervezetből. Ezzel a tulajdonságával a fügekaktusz a fogyókúrák sláger gyógynövényévé vált!
A fügekaktusz eredetileg Mexikóból származik, de ma már a világ száraz éghajlatú területein mind megtalálható. Gyümölcse használható levesekhez, húsokhoz, burgonyához vagy salátákhoz is. Nemcsak élelmiszerként, hanem gyógynövényként is nagyon keresett.
A túlsúly könnyebb leadása mellett a fügekaktusz képes hatékonyan csökkenteni a vércukorszintet, szabályozni a koleszterin- és trigliceridszintet, megtisztítani a beleket, segíteni a máj és a vese méregtelenítő munkáját. A zsírok, cukrok nagy részének megkötésével megakadályozza a felesleg lerakódását. A túlsúly és a magas vércukorszint kiváló természetes ellenszere lehet.
A fügekaktusz tápanyagtartalma
A kaktusz gyümölcse jelentős C-vitamin-forrás, számottevő mennyiségben tartalmaz az energiatermeléshez, a kiegyensúlyozott idegrendszerhez és az új sejtek képződéséhez nélkülözhetetlen B-vitaminokat is. A-vitamin-tartalma hozzájárul a tüdő, a belek, a bőr és a látás egészségének fenntartásában. Igen gazdag hasznos fehérjékben, aminosavakban, poliszacharidokban, bioflavonoidokban, rostokban és ásványi anyagokban, kiemelve a magnéziumot, nátriumot, káliumot, magnéziumot és a vasat.
Eredményesen támogatja a testsúlycsökkentést
A fügekaktuszt manapság elsősorban étrend-kiegészítőként keresik, fogyókúrához. Magas rosttartalma eltelíti a gyomrot, csökkenti az étvágyat, rostjai megkötik az elfogyasztott zsírok és cukrok egy részét, nem engedik feleslegként lerakódni. Aminosav-tartalma pedig a felesleges felgyülemlett folyadékot vezetik ki a szövetekből. Ezzel megelőzheti a narancsbőr kialakulását is, vagy meglévő cellulitisz esetén segíti annak csökkentését, megszüntetését.
A fügekaktusz tápanyagtartalma ahhoz is hozzájárul, hogy a fogyókúra során ne csökkenjen az energiaszint, elkerülhető a fáradtság, a gyengeség, az ingerlékenység, továbbá a szervezet hozzájusson minden szükséges vitaminhoz, ásványi anyaghoz, ne alakuljon ki hiánybetegség.
Természetes úton szabályozza a vércukorszintet
A fügekaktusz pozitív irányba befolyásolja a vércukor szintet, mivel megköti a bélben lévő cukrokat. Növeli a sejtek inzulin-felhasználását, lassítja a szénhidrátok emésztését, ezzel csökkenti az inzulinigényt.
A fügekaktusz rendszeres fogyasztása az általános egészségi állapoton is javít. Csökkenti a magas vérnyomást, a magas koleszterin- és trigliceridszintet. Az aminosavak, a rostok és a B3-vitamin segítik csökkenteni a káros koleszterin szintjét, a szervezetben felhalmozódott zsír lebontásával megakadályozzák, hogy a felesleges vércukor zsírrá alakuljon. Antioxidánsai hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség növeléséhez. Megköti a szervezetben képződő káros szabad gyököket, ezzel csökkenti a sejtek károsodását, a betegségek kialakulásának esélyét.
A fügekaktusz fogyasztásakor ügyelni kell arra, hogy megfelelően legyen tisztítva, különben megsértheti a nyálkahártyát. Érdemes étrend-kiegészítőt választani, ami biztonsággal szedhető, megfelelő adagolási útmutatóval. Ha diabétesz kiegészítő kezelésére választják, a kezelőorvossal mindig szükséges egyeztetni a dózisról!
Kapcsolódó cikkek:
- Megvan az allergia ellenszere? - Időtálló gyógyítás: a feketekömény
- Fájó gyomorra, bélbajokra – ezerjófű!
- Gyógynövények étvágytalanság ellen
- Méregtelenítés gyógynövényekkel
- Méregtelenít, csökkenti az ízületi gyulladást, szabályozza az emésztést, és még a fogyásban is segít: a kökény
- A legjobb gyógynövények hajhullásra
- Legyen a mindennapi étrend része: a gyógyító szezámmag
- Bojtorján: a gyógyító és szépítő gyógynövény
- Illatos szépítő és gyógyító: a fodormenta